Povodne už ohrozujú aj Košice okolie, Trebišov a Rožňavu

03.04.2013 Košice

Bratislava 3. apríla (TASR) - Na mapu protipovodňových výstrah Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) v utorok o 23,30 pribudli Košice okolie - Hornád, Košice okolie - Bodva a Trebišov - Rožňava. Vo všetkých prípadoch ide o výstrahu zodpovedajúcu 1. stupňu povodňovej aktivity a SHMÚ ju vyhlásil v čase od 23,30 do 3. apríla, 12,00.

Výstrahu zodpovedajúcu 1. stupňu povodňovej aktivity dnes vydal SHMÚ aj pre Bánovce nad Bebravou, Nové Zámky - sever, Nitru, Topoľčany, Michalovce a Trebišov bez Rožňavy. V posledných dvoch menovaných prípadoch platí výstraha od 1. apríla 13.00 h do 3. apríla 9.00 h, v ostatných od 23,00 do odvolania.

Výstrahu zodpovedajúcu 2. stupňu povodňovej aktivity vydal SHMÚ pre Nové Zámky - juh, Partizánske, Prievidzu, Zlaté Moravce, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Banskú Bystricu, Brezno, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec, Poltár, Rimavskú Sobotu, Revúcu a Rožňavu, výstraha platí od dneška 23,00 do odvolania.

Najvyššie riziko vzostupu vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich až tretiemu stupňu povodňovej aktivity očakáva Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v levickom okrese. Výstrahu vydal s platnosťou od 23.00 h. až do odvolania pre Levice - východ, aj Levice - západ.

Situácia v Nitrianskom kraji je zatiaľ pokojná, voda ľudí neohrozuje

Situácia v Nitrianskom kraji v súvislosti s očakávaným vzostupom hladín riek je zatiaľ pokojná. Hasiči počas celej noci nezaznamenali žiadny výjazd súvisiaci s povodňami, zjazdné sú aj všetky cesty v kraji. „Momentálne máme nariadený stopercentný stav hasičov v službe, čo znamená, že v kraji je nasadených 84 hasičov. Ďalších 50 percent je pripravených na telefóne,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viliam Pánsky. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v utorok 2. apríla s platnosťou od 23. hodiny až do odvolania pre Levice – východ a Levice – západ hydrologickú výstrahu. SHMÚ očakáva vzostup vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich tretiemu stupňu povodňovej aktivity.


Ďalšie zrážky

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu predpovedajú na noc z 2. na 3. apríla a tiež na stredu 3. apríla ďalšie zrážky, ktoré by opäť mali na južnom Slovensku presiahnuť 30 mm. Pre TASR to dnes v poobedňajších hodinách uviedol hovorca SHMÚ Ivan Garčár.

"Vzhľadom na mimoriadnu hydrologickú situáciu, existujúce snehové zásoby v povodiach a očakávaný dážď, predpokladáme opätovný vzostup vodných hladín na tokoch slovenských riek," upozornil aj hydrológ zo SHMÚ Michal Hazlinger. "Očakávame, že toky dosiahnu a prekročia vodné stavy, ktoré zodpovedajú stupňom povodňovej aktivity najmä v povodiach Nitry, Ipľa, Hrona a Slanej. V súvislosti s nasýtením povodí predpokladáme výskyt sprievodných povodňových javov aj mimo vodných tokov. Pretože existuje reálna hrozba povodní, SHMÚ vydal sériu hydrologických výstrah," dodal.

Výstrahy druhého stupňa platia pre celý Banskobystrický kraj a pre okresy Nitrianskeho (Zlaté Moravce) a Trenčianskeho kraja (Partizánske, Prievidza), patriace do povodia Nitry. V okrese Levice je situácia komplikovaná dotekajúcimi vodami z horných úsekov Hrona a Ipľa a pri predpoklade ďalšieho vzostupu je vydaná výstraha tretieho stupňa. "Situáciu aj naďalej monitorujeme, hydrologické výstrahy budú aktualizované na základe vývoja na vodných tokoch," doplnil Hazlinger.

V okolí Bratislavy, Zvolena a Banskej Bystrice sa znižuje viditeľnosť

Všetky sledované cesty, diaľnice i horské priechody na Slovensku sú dnes ráno zjazdné. V oblasti Bratislavy, Zvolena a Banskej Bystrice však situáciu komplikuje silný dážď, ktorý obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli www.zjazdnost.sk.

Napriek nepriaznivým meteorologickým predpovediam a výstrahám zatiaľ nie sú hlásené problémy s prejazdnosťou ciest v Levickom či Novozámockom okrese. Výnimkou sú cesty III. triedy v úsekoch Hronovce - Malé Ludince a Slatiná - Tupá, ktoré ostávajú uzatvorené z dôvodu vyliatia sa rieky Hron.

SSC takisto upozorňuje na nebezpečenstvo tvorby snehových jazykov, ktoré sa vplyvom silného vetra môžu tvoriť v okrese Turčianske Teplice. Opatrní by mali byť aj šoféri na horskom priechode Hriňová, kde je na vozovke zľadovatený sneh. Na horskom priechode Šturec hrozí nebezpečenstvo padania lavín. Donovaly sú uzavreté pre kamiónovú dopravu.
 

Vyberte región